Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.

Ik las over een onderzoek, waar ik me heel goed bij kon aansluiten. Misschien net omdat ik geen kinderen heb, maar misschien ook niet.

Het artikel gaat erover dat het het verlies van een hond (niet een huisdier, maar specifiek een hond) evenveel pijn doet, als het verlies van een familielid of een vriend.

Honden zijn de afgelopen 100-en jaren gedwongen om onze beste vriend te zijn en onvoorwaardelijk van ons te houden. Ze hebben nooit kritiek en zijn altijd positief.  Testen met scans duiden aan dat honden even positief op lof van hun baasje reageren als op voedsel.

Honden kunnen emoties interpreteren op basis van gelaatsuitdrukking. Daarom dat bv mijn Sam altijd kwam duwen als hij voelde dat ik verdrietig was.

Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat honden menselijke intenties kunnen begrijpen, hun baasjes kunnen proberen te helpen en zelfs mensen vermijden die niet goed samenwerken met hun baasje, of hun baasje onrecht aandoen.

Daarbij kan het verlies van een hond kan de dagelijkse routine van het baasje ernstig verstoren, nog veel erger dan bij het verlies van de meeste vrienden en familieleden het geval is. Voor de hondeneigenaar kan het dagelijkse schema – en zelfs de vakantieplannen – volledig om de behoeftes van hun huisdier draaien. (cfr. tonic.vice)

Jammer genoeg is er in onze samenleving weinig te vinden over hoe afscheid te nemen van je hond, een laatste groet, een rouwproces. Er is nog een zekere schaamte betreft het verdriet bij verlies van je hond.

Ik heb die schaamte alleszins niet, ik mis mijn Sam waanzinnig, ik huil nog om hem, ik heb nood aan zijn geur. Ik denk nog als ik naar huis ga ‘ik vertrek wat vroeger met het goede weer, dan kan ik met Sam in de tuin chillen ‘ om dan tot de conclusie te komen dat hij er niet meer is.
Ik vertel dat ook aan mijn lief en nabije collega. Ik heb daar nood aan.

Advertenties

6 gedachten over “Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.

Voeg uw reactie toe

 1. Begrijp je volledig. Ook ik mis ons wobbeke. Trouw , lief . Enkel zijn spraak ontbrak . Het is leeg in huis. Katten heb ik ook graag , Pralientje was een trotse eigenzinnige poes. Ik vergeet nooit toen ze afscheid nam van me. En je moet er niet voor beschaamd zijn. Het is een deel van je gezin. Ik heb kinderen nochtans. Voor Pralientje heb ik heel veel verdriet gehad. Ze was mijn knuffel. Nu heb ik alleen nog mijn kanarie , Drankje . Een zonnetje in huis. Maar de leegte blijft. Sam en jij waren een . Begrijp je maar al te goed.
  En wie niet van dieren houdt is ook zo voor zijn medemens.
  Had graag weer een poes gehad , maar de andere kant moet dit ook willen . Helaas…

  Liked by 1 persoon

   1. Sam ken ik al , toen ik je hier leerde kennen ! Hij was inderdaad jou kind.Hij is niet helemaal weg , hij zit ergens in een hoekje in jou hersencellen en die gaat nooit meer weg ! Het is een magere troost , maar delete het nooit ! En ik kijk elke dag naar Pralientje , Lowietje haar zoon (maar niet zo’n contact mee ) en Wobbeke , elke dag opnieuw .Maar Pralientjes blik , knuffels en angst die laatste avond , rillen nog door mijn lichaam . Ze wist dat het gedaan was met haar ! Nimmer kan ik dit vergeten. Een magere troost , ze hebben een mooi leven gehad , nooit honger of koud gehad , En als ik de koelkast opentrek nu , staat er niemand meer. Ze mochten slapen als een steen , maar als ze dit geluid hoorden stonden ze alle drie naast me voor een hapje ! 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Life by Maris

Persoonlijke Lifestyle Blog

Life by - Mandy Eggens

19 jaar - Vrachtwagens - Creatief.

food,designing,art

Hallo allemaal hier deel ik mijn hobys en dingen dat ik leuk vind om te doen☆het is tegenwoordig veel op internet te vinden over food,design en art of fotografie en hier op mijn blog deel ik dat allemaal met jullie♡ ik hoop dat je het interessant vind☆ Hello everybody,here I share my hobys and things [...]

Dit is Leen

een blog over vanalles: groener doen, boeken lezen, veel eten en mijn moestuin.

Sjannesblog

AS IT IS

Papa's 2 be

Onze aller grootste wens

Adventures Like You

Kick-ass travel tips off the beaten track

Leven op Pluto

Deze blog gaat over mijn al dan niet dagelijkse leven, mijn ideeën, gedachten enz. Soms (of vaker) gaat het ook over de pijn van het zijn.

ZijBlogt

| over de dingen, die haar bezighouden |

goannelies

Passie als toverwoord

Rock My Run Blog

Exercise, Music, Data and the Awesome Combination of the Three

bentenge

There is a crack in everything. That's how the light gets in/out.

kribbels uit mijn leven

een kijk in mijn gedachten en de gebeurtenissen uit mijn dagelijks leven, heel gewone dingen, misschien ook wel heel bijzondere......

MaBeautility

Beauty of life

%d bloggers liken dit: