Allright we zijn intussen halverwege dag 2. Wat gaan we nog uitsteken?

PLOUMANAC’H & PERROS GUIREC –  EEN WANDELING DOOR HET HART VAN DE CÔTE DE GRANIT ROSE

Ploumanac’h en Perros Guirec, in het departement Côtes d’Armor, staan bekend om hun roze granieten rotsen. Imposante stapels door zee en wind uitgehouwen stenen bieden aan de bezoeker een bijna onwerkelijk uitzicht. Een plek in de natuur van een uitzonderlijke schoonheid.
Gelegen tussen de stranden van Trestraou en Saint-Guirec zijn deze imposante rotsen van roze graniet van Ploumanac’h wereldwijd bekend. Ze zijn 300 miljoen jaar oud, strekken zich uit over meer dan 25 hectare en vormen een prachtig decor. Deze plek, ingedeeld als nationaal erfgoed en eigendom van het Conservatoire du Littoral, ontvangt meer dan een miljoen bezoekers per jaar en is zeker een must voor uw verblijf in deze streek.

PLOUGRESCANT

Minuscule eilandjes en havens, poppenhuizen gekoppeld aan granieten reuzen, uitgestrekte horizons, eilandengroepen zo ver als het oog strekt … Een doolhof van paden voert u door deze plek met een sterke verbondenheid met de natuur.
Aan de kust van Ajoncs
Bij de middeleeuwse stad Tréguier verdwaalt stroomafwaarts de Jaudy in een riviermonding bezaaid met eilandjes. De linkeroever grenst aan het schiereiland Plougrescant. Het land rukt langzaam op richting Kanaal, in een lappendeken van akkers, heide en bossen, afgewisseld met geweldige granieten schoorstenen die hun houvast lijken te verliezen. De hele omgeving neigt hier trouwens naar bijzonder ongewone vormen. Op de kapel Saint-Gonéry staat een loden spits die merkwaardig schuin hangt.
Vanaf Pors-Scarff slalomt het pad langs de kust tussen granieten torso’s (op ruïnes lijkende blokken die de erosie hebben weerstaan) en struiken zeekool. Op deze ruige kust staat de rots van Napoleon, herkenbaar aan zijn kruin in de vorm van de bekende hoed. Verderop langs de roze en grijze zandplaten lijkt het of andere uitzinnige rotsmassa’s door een gril van de aarde omhoog zijn gestuwd. Bij de Gouffre spat de zee woest uiteen in een diepe gleuf, tussen een wirwar van kliffen. Porz-Hir is veel braver en biedt beschutting aan huizen die tegen de rots aanleunen of daar een eenheid mee vormen, wat onvergetelijke beelden oplevert. Heeft u trouwens Castel Meur al gezien, dat kleine huisje met witte luiken, ingebed in graniet? Op de punt Château, aan het uiteinde van het schiereiland, kijkt u uit over de grillige kustlijn en een lappendeken van eilanden.

Als we dat allemaal kunnen zien dan is dat al heel straf.

Vervolgens overnachten we in Château Corneille. Daar is enkel het ontbijt inbegrepen.

Eigenlijk hebben we Normandië reeds een stevige beurt gegeven enkele jaren geleden. Ik heb dus een stad gepland op 3 mei die we toen niet gezien hebben.

ROUEN – EEN UNIEK CULTUREEL ERFGOED…

De kathédraal Notre-Dame is uniek door de combinatie van de verschillende bouwstijlen uit de gotische periode, voornamelijk in de gevel. Dit gebouw heeft nog een «extraatje», zeldzaam in Frankrijk, namelijk dat het zijn bisschoppelijk paleis en bijgebouwen uit dezelfde periode heeft bewaard.

Le Gros-Horloge is een van de meest merkwaardige sites van de stad. Ga terug in de tijd en bezoek de Gros Horloge aan de binnenkant !

De Kerk Sainte Jeanne d’Arc en zijn glasramen uit de XVIe eeuw. Deze kerk met zeer moderne lijnen werd in 1979 afgewerkt en is gelegen op de Place du Vieux-Marché (de Oude Markt). Het is exact op deze plaats dat Jeanne d’Arc werd verbrand.

De Toren Jeanne d’Arc : in dit kasteel vond het proces van Jeanne d’Arc plaats.
Historial Jeanne d’Arc : Het « Historial Jeanne d’Arc » heeft zijn deuren geopend in maart 2015 in de gebouwen van het Aartsbisdom van Rouen. Deze site met een mooie architectuur, bevat de resten van de “salle de l’Officialité” waar in 1431 het doodsvonnis van Jeanne werd uitgesproken en waar in 1456 ook het tweede proces plaatsvond, dat het vorige vonnis vernietigde. Met zijn twee crypten, zijn zalen en zijn toren uit de 15e eeuw draagt het aartsbisschoppelijk paleis een middeleeuwse stempel. Het Historial werpt ook een licht op de historische en politieke controverses rond het personage, die elkaar opvolgden na 1429.

Kerk Saint-Maclou,een juweel van de flamboyante gotiek. Deze kerk staat niet ver van de kathedraal, in één van de mooiste en oudste wijken van Rouen.

Pesthuis Saint-Maclou : oud kerkhof uit de tijd van de Zwarte Pest in 1348. Nu is hier de Ecole Régionale des Beaux Arts gevestigd. Deze site is uniek en een van weinige nog bewaarde massagraven in Europa.

De abdijkerk Saint-Ouen (XIVde en XVIde eeuw) : orgel en koor (XVIIIde eeuw). Prachtige glasramen.

Justitiepaleis (Hebreeuws gebouw) : een van de belangrijkste en mooiste architecturale realisaties uit het einde van de Middeleeuwen.

La Maison Sublime
Het Museum van Schone Kunsten: uitgebreide collectie impressionistische kunst, beeldhouwwerken, tekeningen en kunstobjecten uit de 16de tot de 21ste eeuw. Men ontdekt er ook de prachtige impressionistische collectie van Monet, Renoir, Sisley, enz…. en werken van David, Véronese, Rubens, Caravagio, Velasquez, Poussin, Géricault, Delacroix, Corot, Degas, Dufy, Modigliani, Duchamp-Villon.

Museum van het Kunstsmeedwerk/Museum Le Secq des Tournelles: in de gotische kerk Saint-Laurent, een collectie, uniek in de wereld, van 12.000 stukken smeedwerk van allerlei aard (uithangborden, sloten en sleutels, juwelen, medische apparatuur, enz.)

Panorama XXL (Quai de Boisguilbert) : Rouen biedt een uitzonderlijk cultureel project dat uniek is in Frankrijk: Het Panorama XXL. Er zijn reusachtige schilderijen te zien van de Duitse kunstenaar Yadegar Asisi: het gaat om 360 graden panorama’s van een stad of een landschap.

Ik denk dat we daar een volledige dag kunnen doorbrengen.

Op 4 mei keren we rustig huiswaarts.