Ik ben terug van vakantie, maar ik vertrek maandag op de volgende. Vandaar ook de stilte, ik moest alles nog voorbereiden.

Maar ik wou jullie nog een tipje geven, namelijk The Handmaid’s Tale. Ik ben deze serie beginnen bekijken, ik zit nog niet ver, slechts de 3de aflevering, maar ik ben hooked.

Hierbij een trailer.

De reeks is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Margaret Atwood.

De serie speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. Het geboortecijfer is door seksueel overdraagbare aandoeningen en milieuverontreiniging drastisch gedaald. Na een burgeroorlog grijpt een totalitair regime van christelijke fundamentalisten, genaamd Gilead, de macht in de Verenigde Staten. Het land wordt omgevormd tot een streng religieuze samenleving waarin het woord van God als leidraad gebruikt wordt voor elk aspect van het leven.

Het land wordt geleid door een mannelijke elite. De weinige vruchtbare vrouwen worden gedwongen “Handmaids” te worden. Deze Handmaids, die steevast een rood gewaad dragen, worden elk aan een mannelijke bevelhebber en diens onderdanige echtgenote toegewezen. Hun voornaamste taak is het baren van kinderen, gebaseerd op het bijbelse verhaal van Rachel en haar dienstmaagd Bilha. Om die reden worden ze regelmatig ritueel verkracht door hun meester. Bij een geboorte wordt het kind meteen afgestaan aan de meester en diens echtgenote.

Het gaat natuurlijk veel verder dan dit. Ze worden streng in de hand gehouden door ‘tantes’ en bij elke afwijkende gedraging als dusdanig gestraft. Er is ook een geheime politie, de zogenaamde Eyes, die elke vorm van rebellie in de samenleving proberen te detecteren en uit te schakelen.

Het is een beetje veel en verwarrend om uit te leggen, maar kijk eens naar de eerste aflevering. Misschien dat je de serie even kan bekoren als ze bij mij doet.