Say what? Ja augurken, het gaat geen lange post worden.

We gingen dit jaar niet moestuinieren met de verbouwingen die weer een vlucht hebben genomen. Maar bij mijn hubby, begint het dan te kriebelen en ik, ik wil dan ook iets te zeggen hebben.

Ik wou pikante pepers, zoete aardappel, ui en artiskok en augurken in de moestuin. Hij wou tomaten (veel tomaten), courgette, komkommer, soorten kool en selder. Ik ben ook de kruidentante bij ons. Thaise basilicum is waanzinnig lekker.

Die augurken schieten als paddenstoelen. Nu hebben we dus augurken, maar wat doen we ermee.
Wel ik zal vertellen wat wij doen, of mijne hubby.

Hij knipt ze van de struik, en strooit er een grote hoeveel heid zout over en laar dat 24 uren trekken. Een augurk van de struik heeft veel stekels en is beenhard. Je schrobt ze eerst proper en dan leg je ze dus 24 uren in het zout.

Ze verliezen dan veel vocht en zijn slap.

Je neemt een weckpot of ander type pot, één die je goed kan afsluiten en je zorgt dat hij steriel is.

Wij koken 2 delen azijn en 1 deel water. Dus bv 200cl azijn en 100cl water. Met daarin 2 eetlepels suiker, wat je nadien nog kan aanpassen naar keuze.
Je kan de inhoud van je pot maken zoals je hem wil, met bv pikante peper, of met roze peperbolletjes en wat tym, of met stukken rode uit. Je hebt oneindig veel variaties en we zijn ze allemaal aan het proberen. We doen ook verschillende kruiden in 1 pot.

Als je water kook, gooi je de kruiden en de augurken mee in de pot en je laat ze heel zachtjes 15 minuten meekoken. Dan alles in de pot, laten afkoelen en op een koele plaats zetten en minstens 4-6 weken wachten en je augurken zijn klaar.

Als je de pot opent, moet je hem wel binnen de 2 weken opeten, want er zitten geen bewaarmiddelen in.

Dat is onze manier, maar er zijn zeer veel variaties op. Met wijn, azijn en water bijvoorbeeld.

We hebben 5 potten augurken intussen. Volgend jaar zetten we 2 plantjes en krijgen onze vrienden ipv van een fles wijn of vers fruitsap, ne pot augurken als ze ons uitnodigen. 🙂